8 Mayıs 2011 Pazar

İZMİR EGE ÜNİVERSİTESİ

Üniversite İzmir'in en büyük ilçelerinden Bornova'da kurulmuştur. Bornova'daki Kampüs 3700 dekar alanı olan ve bir park görünümü ile eğitim, kültür, spor ve sosyal hizmetler amaçlarıyla kullanılan binalardan oluşmaktadır. Kampüs yeterli otoparklar , yollar, trafik işaret ve yönlendirme levhaları ile donatılmıştır. Ayrıca Ege Üniversitesi
kampüsündeki telefon ve bilgisayar ağıyla birimlerarası, İzmir içi, ulusal ve uluslararası iletişim kurmak mümkündür.
Ege Üniversitesinin Ankara, İstanbul, İzmir kavşağında olması nedeniyle şehirler arası ulaşımı sorunsuz yaşayan kampüsümüze, Büyük Şehir Belediyesinin devamlı otobüs servislerinin yanı sıra Üçyol-Bornova hattında hizmet veren metro ile de İzmir'in her tarafından ulaşım oldukça kolay olmaktadır.
Üniversitemiz öğrencilerimiz konaklamaları için Kampüs içerisinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Kız ve Erkek Yurtları hizmet vermektedir.

Rektörlük ve Üniversitenin Kampüs dışında yer alan Bornova'daki çeşitli birimlerinin yanısıra, Konak'ta Atatürk Kültür Merkezi, Tire, Bergama ve Ödemiş'te meslek yüksekokulları, Urla, Menemen, Mordoğan, Çiğli ve Özdere'de uygulama ve eğitim merkezleri, Kurudağ'da Rasathanesi vardır. Bu olanaklarla Ege Üniversitesi eğitim, bilim, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda hem öğrencilere hem de topluma hizmet vermektedir. Ege Üniversitesi bu hizmetlerini genişletmek amacıyla Çeşme ilçesinde Batı Kampüsü hizmete açılmıştır

Ege Üniversitesi'nin ilk fakülteleri, 1955 yılında kurulan Tıp ve Ziraat Fakülteleridir. Aynı öğretim yılı içinde Yüksek Hemşirelik Okulu açılmıştır.
Sonraki yıllarda hızlı bir gelişim gösteren Ege Üniversitesi 1961 yılında Fen Fakültesini, 1968'de Mühendislik Fakültesi ve Dişhekimliği Fakültesini çağdaş bilimin hizmetine sunmuştur. Bu dönem içerisinde İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, “İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi” adı altında Ege Üniversitesi'ne bağlanmıştır.
Güzel Sanatlar Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sosyal Bilimler Fakültesi 1976 yılında eğitime başlamıştır. 1977 yılında Gıda Fakültesi, Ege Üniversitesi'nin ikinci tıp fakültesi olarak İzmir Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi kurulmuştur. Bu dönemde İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ikiye ayrılarak “İşletme” ve “İktisat” Fakülteleri haline dönüştürülmüştür.
Yaklaşık yirmi yıllık bir zaman diliminde kuruluş sürecini tamamlayan Ege Üniversitesi'nde, değişik tarihlerde birçok yüksekokul ve enstitü açılmıştır. Ege Üniversitesi'nin bazı bölümlerinin genişletilmesiyle Tekstil, Makine, Kimya ve Yer Bilimleri Fakülteleri kurulmuştur.



41 sayılı kanun hükmündeki kararname ile 1982 yılında, o güne kadar bölgenin tek üniversitesi olan Ege Üniversitesi'nin içinden başka bir üniversite, Dokuz Eylül Üniversitesi doğmuş, Ege Üniversitesi'nin kampüs alanı dışındaki fakülte ve yüksekokulları bu üniversiteye devredilmiştir.
Ayrıca, Ege Üniversitesi'nin Ege Bölgesi'nin çeşitli il ve ilçelerine yayılan fakülte ve yüksekokulları, bu illerde kurulan Pamukkale Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes gibi üniversitelerin ilk fakülte ve yüksekokullarını oluşturmuştur.
Bugün Ege Üniversitesi'ne bağlı 11 Fakülte, 5 Yüksek Okul, 7 Meslek Yüksek Okulu, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, 7 Enstitü, 6 Bölüm ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi vardır. 2006–2007 öğretim yılı itibarıyla 12.286 ön lisans, 26.558 lisans, 1.711 yüksek lisans, tıp ihtisas 465 ve 1.673 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 42693 öğrencisi olan Ege Üniversitesi'nde görevli 3.165 öğretim elemanıyla , 3.138 idari personel bulunmaktadır.

GÖRSELLER




 

 

1 yorum: